Feel the Water

Rešavanje problema povećanja pritiska u instalacijama pitke vode

Evropska norma o zaštiti povratnog toka EN 1717:2007 iz interne vodovodne instalacije u glavnu vodosnadbevnu instalaciju definiše upotrebu armature za zaštitu povratnog toka na mestu spajanja te dve instalacije a u funkciji sprečavanja potencijalne kontaminacije vode u glavnoj vodosnadbevnoj instalaciji.

Preneseno na realnu situaciju proste kućne instalacije to znači da po toj normi iza svakog vodomera mora da postoji armatura za sprečavanje povratnog toka. Zavisno od lokalnih državnih regulativa zahtevi za modelom te armature su različiti.

U nekim zemljama je dovoljna ugradnja običnog nepovratnog ventila dok su u nekim zemljama poput Velike Britanije zahtevi strožiji pa je tehnički minimum dupli nepovratni ventil a kod kompleksnijih instalacija i sistem separatori. Takođe svi lokalni uređaji u internoj instalaciji koji mogu da izazovu kontaminaciju vode a kod kojih postoji opasnost od povratnog toka usled lokalnog povećanja pritiska takođe moraju imati nepovratni ventil na spoju sa glavnom instalacijom.

Ventili STROMAX 151_sistemi-pitke-vode-02.jpg

HERZ Art 4126, zaustavni ventil sa integrisanim nepovratnim ventilom

HERZ Art 4126, zaustavni ventil sa integrisanim nepovratnim ventilom

Obzirom na zahtave norme EN 1717 koje moraju da se poštuju u zemljama EU i koje su u funkciji zaštite kvaliteta sanitarne vode mogu da se jave neki drugi tehnički problemi koji zahtevaju rešenja na svakoj internoj instalaciji. Ovde ćemo pomenuti problem rešavanja situacije prekomernog povećanja pritiska u internoj instalaciji i nemogućnosti kompenzacije tog povećanja ekspanzijom vode u mrežu upravo zbog postojanja uređaja za sprečavanje povratnog toka.
Naime u većini internih instalacija postoji potreba za lokalnom pripremom tople sanitarne vode što se kod kućnih instalacija rešava električnim bojlerima koji rade u režimu pritiska vodovodne instalacije (nominalni režim 2 do 5 bara).

151_sistemi-pitke-vode-05.jpg

Herz Art.13001 Sigurnosni ventil za bojler

Prema normativima proizvođača ispred svakog bojlera na hladnoj vodi mora da se postavi sigurnosni ventil koji mora da pušta vodu u funkciji rasterećenja i zaštite bojlera na maksimalno 8 bara. Takođe funkcija tog ventila je i regulacija punjenja bojlera – sigurnosni ventil otvara punjenje bojlera hladnom vodom čim je razlika pritisaka 0,1bar a ima i funkciju otvaranja ventila u suprotnom smeru od toka hladne vode čim razlika u pritiscima dostigne 1bar.

To bi praktično značilo da kada bojler greje vodu pritisak vode raste iznad pritiska koji vlada u vodovodnoj instalaciji hladne vode. Kada ta razlika dostigne 1 bar voda iz bojlera se vraća u mrežu hladne vode i time se bojler rasterećuje tj. ublažava se dalji nepotrebni rast pritiska.

Međutim obzirom na već pomenutu potrebu postojanja armature za zaštitu povratnog toka ta mogućnost povrata vode je moguća samo u granicama stišljivosti vode što je nedovoljno i pritisak u bojleru će nastaviti da raste. U normalnim režimima rada bojlera i pri podešenim eko temperaturama zagravanja vode pritisak će rasti do ispod granice puštanja sigurnosnog ventila.

U slučajevima nerežimskog rada bojlera ili zagravanja na povišene temperature pritisak će porasti iznad 8 bara i sigurnosni ventil će početi da pušta vodu- najčešče kapanjem. Takođe nerežimski pritisci snadbevanja u vodovodnoj mreži koji su veoma zastupljen slučaj u Srbiji ubrzavaju ovu pojavu povećanja pritiska i puštanja sigurnosnog ventila.

Pošto je kapanje vode na mestima gde se nalazi bojler neprijatna situacija javlja se potreba rešavanja tog problema.

Praksa pokazuje da se veoma često javlja pogrešno tumačenje tog problema kao kvar sigurnosnog ventila i pokušaj rešavanja problema zamenom ventila po pravilu ne rešava problem.

Efikasno rešavanje ovog potencijalnog problema je u izvedbi instalacije koja u startu otklanja pomenute uzroke nastanka kapanja na sigurnosnom ventilu i to:

  • regulisanjem nerežimskog pritiska snadbevanja u vodovodnoj mreži (ugradnja regulatora pritiska)
  • izvedbom instalacije tako da se omogući rasterećenje bojlera u mreži (ugradnja ekspanzione posude)

Ugradnjom regulatora pritiska na ulazu u instalaciju (koji je fabrički podešen na cca 3bara na izlazu) otklanja se prvi potencijalni uzrok nastanka preopterećenja pritiskom i kapanja sigurnosnog ventila.

Na slici ispod je prikazana preporuka ulaznog dela instalacije sa ugrađenim regulatorom pritiska ( npr. HERZ Art.RT684).

151_sistemi-pitke-vode-03.jpg

151_sistemi-pitke-vode-04.jpg

Drugi potencijalni uzrok se otklanja ugradnjom ekspanzione posude u instalaciju između sigurnosnog ventila i bojlera. Time se neutrališe postojanje armature za sprečavanje povratnog toka u instalaciji u smislu ponovne mogućnosti da se rasterećenje bojlera odvija u instalaciji.

Prilikom izbora ekspanzione posude treba voditi računa o tome da njena zapremina treba da bude 8% od zapremine bojlera. Pritisak predpunjenja ekspanzione posude treba da bude za 0,2 bara niži od pritiska na ulazu u bojler tj. pritiska u mreži

Naravno obe navedene mere predostrožnosti ne isključuju upotrebu sigurnosnog ventila jer je on kao i što mu ime kaže sigurnosni element koji treba da odreaguje kada dođe do preopterećenja koje ne mogu da neutrališu ni regulator pritiska kao zaštita od "spoljašnjih faktora porasta pritiska" ni ekspanziona posuda kao zaštita od "unutrašnjih faktora porasta pritiska"


Rezime bi bio da je pravilnom izvedbom instalacije moguće napraviti kompromis između zahteva za zaštitu od povratnog toka, internog povećanja pritiska i kapanja na sigurnosnom ventilu i pouzdanog rada bojlera u bezbednom režimu.