Feel the Water

Regulator dp-a i protoka

herzcon 4012 FIX VS-TS

4012 FIX VS-TS

Za klasične sisteme regulacije diferencijalnog pritisak i protoka HERZ u svom proizvodnom programu ima širok izbor različitih tipova regulatora dp-a raspona regulacije od 5kPa do 150 kPa, kao i partner regulacionih ventila sa širokim izborom dimenzija (od DN15 do DN200) i protočnosti (od kvs=0,52 do kvs= 676,33) kako navojne tako i prirubničke izvedbe. (Slika 1.)

Kako moderne HVAC instalacije zahtevaju optimizaciju kako u smislu potrebnog prostora ugradnje tako i brzine ugradnje i balansiranja instalacije nametnuo se zahtev za proizvodnjom jednog ventila koji bi u sebi sadržao sve potrebne elemente za regulaciju sistema sa promenjivim protokom i promenjivim diferencijalnim pritiskom npr. u sistemima dvocevnog toplovodnog grejanja.

Herz je u tom smislu proizveo novi ventil koji u svojoj konstrukciji ima elemente koji omogućavaju pritisno nezavisnu funkciju (regulaciju protoka), regulaciju diferencijalnog pritiska u krugu regulisanja, zonsku kontrolu i zaustavnu funkciju. Time se praktično sa jednim ventilom postiže efekat delovanja dva klasična regulaciona ventila- za regulaciju protoka i diferencijalnog pritiska i još dodatno dva ventila- zaustavnog i zonskog (uz korišćenje odgovarajućeg aktuatora). Na taj način jednim ventilom zamenjujemo četiri ventila!

Praksa je pokazala da najveću primenu ovaj tip ventila ima kod zahteva za dinamičkom regulacijom dvocevnih sistema grejanja gde se u stanskim ormarićima umesto dva ventila sada može ugraditi jedan ventil a da pri tome ništa ne gubimo na funkciji dinamičke regulacije. Takođe dobijamo mogućnost da korišćenjem odgovarajućeg aktuatora i referentnog sobnog termostata dobijemo i zonsku regulaciju. Benefiti su veliki- ušteda prostora, cena, brzina ugradnje, jednostavnije balansiranje….

Slika 1. Način ugradnje

Slika 2. Konstrukcija

Slika 3. Skala i ključ za podešavanje procenta otvorenosti ventila

Konstrukcija:

1. Telo ventila

2. Kućište membrane ventila- regulatora dp-a

3. Vreteno regulatora protoka

4. Membrana

5. Zaptivka- O ring

6. Opruga regulatora dp-a

7. Skala za podešavanje i zaštitna kapica

U zavisnosti od protoka i projektovanog diferencijalnog pritiska koji je potrebno održavati u krugu regulacije određuje se stepen otvorenosti ventila koji se podešava na skali specijalnim ključem (Slika 3.) Na ventilu je potrebno obezbediti minimalni potrebni pad pritiska kako bi ventil mogao da funkcioniše i on se može proveriti merenjem na integrisanim mernim ventilima.

Za vise infomacija mozete pogledati sledecu brosuru:
Tehnička dokumentacija: